10 tips för dig som läser på distans

Tips plugga på distans

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete så har vi samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Struktur och planering

– det är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd med resten av tiden.

Tips!
Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.

Plats att plugga på

Du kan sitta över hela världen och plugga men hemma är inte alltid det bästa stället. Risken för distraktion kan vara stor, testa att besök stadens bibliotek eller ett café med bra internetuppkoppling. Eller varför inte lyssna på en inspelad föreläsning på en långpromenad?

Tips!
Besök ett café som är studievänligt. Välj gärna ett som har studenterbjudande, då kan du unna dig en extra kopp kaffe samtidigt som du får möjlighet att sitta i lugn och ro dagtid då caféerna oftast inte är fulla.

Prioritera din tid

Ja, du kan arbeta under studierna, 1-2 arbetstillfällen i veckan brukar vara lagom för att klara av att läsa en utbildning på heltid.

Samarbeta i grupper

Bor du i samma stad som andra som läser samma utbildning? Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller ett par fasta tider varje månad. Har du ingen möjlighet till detta har vi även online-grupper för de som inte kan träffas fysiskt. Det kan spara mycket tid och energi i slutändan genom att hjälpas åt.

Schemalägg deadlines

Försök och håll dina schemalagda tider så gott det går, det är annars lätt att skjuta upp studierna = högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen.

Tips!
Sätt en fiktiv deadline någon dag tidigare, på så vis får du någon dag extra för att granska arbetet och kan slappna av och njuta av det bra arbete du har gjort!

Dela upp arbetet!

Ingår projektarbeten tillsammans med klasskamrater? Var tydliga och delegera arbetsuppgifter så att ni når målet tillsammans.

Tips!
Boka in avstämning med jämna mellanrum och tumma inte på tiderna. Lägg in tiderna i kalendern och ha ett gruppmöte i telefonen eller över någon av de nättjänster som finns för gruppsamtal.

Obligatoriska träffar

Boka in och kom på alla obligatoriska träffar, dess timmar är värdefulla för dig, dina klasskamrater och läraren.

Kom ihåg!
Det är inte bara en tid för ny kunskap utan även en chans för att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater.

Lär dig i vardagen

Implementera allt du lär dig på utbildningen i din vardag och på ditt dagliga jobb om det går.

Kom ihåg!
Ju mer du kan använda dina kunskaper i din vardag, desto lättare fastnar dem.

Lär på fler sätt

Se till att din inlärning sker på olika sätt: Läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig.

Tips!
Det är alltid roligare att varva arbetsmetoderna. Behöver du lära dig nya begrepp? Ta ett gäng post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp, på baksidan skriver du förklaringen.

Nu kan du förhöra dig själv eller teama upp med någon som förhör dig. Läs begreppet och försök förklara det på egen hand. Sedan kan du kika på facit på baksidan. De du kunde lägger du i en hög och de du behöver öva mer på hamnar i en annan. På så vis kan du gå igenom varje begrepp tills det sitter som berget.

Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet?

Passa på att plugga under tiden ditt barn sover, försök att synka lästiden med barnets sovschema. Det är olika för alla familjer, ibland är det inte riktigt så enkelt att man kan ta tiden då barnet sover till att läsa. Då finns föreläsningarna och hangoutsen inspelade. Det gör så att du kan komma ifatt senare under dagen genom att titta och lyssna igenom materialet.

Publicerad: 2017-09-10

Vässa ditt CV inför LIA-perioden

Rätt CV, innehållsrikt personligt brev, en bra första kontakt med företaget – det är mycket att tänka på när det är dags att söka en LIA-plats och arbete efter sin yrkeshögskoleexamen. Här kommer några bra tips!

Teknikhögskolan satsar på satellitort

Gävle blir satellitort för Teknikhögskolans yrkeshögskoleutbildning Internationell transportlogistik. Det är Utbildningscentrum i Gävle som Teknikhögskolan i Västerås har valt att inleda ett samarbete med. Satsningen öppnar upp för att ge fler studerande möjligheten att söka till vårens utbildningsstart av logistikutbildningen.

Teknikhögskolan i Västerås startar vid årsskiftet 2016/2017 en yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot internationell transportlogistik. Skolan har i samband med det inlett ett samarbete med Utbildningscentrum för distansstudier i Gävle för att ge fler studerande möjligheten att söka till utbildningen, något som en satellitort öppnar upp för.

Virtuellt deltagande i realtid

Teknikhögskolan har tagit fram en teknisk lösning som tillåter de studerande att aktivt delta vid föreläsningarna och kursmoment från en annan ort över nätet.

Utbildningen bedrivs på Teknikhögskolan i Västerås i klassrum med utbildare och studerande. Samtidigt kommer antagna studerande i Gävle befinna sig i ett klassrum på Utbildningscentrum och deltar via länk, uppkopplade över nätet i realtid.

– Den tekniska lösningen gör det möjligt för de studerande på satellitorten att virtuellt vara i samma rum som utbildare och klassen i Västerås. De kommer att kunna se och höra föreläsningarna och aktivt delta med ljudupptagning. De kommer kunna ställa frågor precis som resten av klassen och vara med i diskussioner och projektarbeten, berättar Alina Rocabado, platschef på Plushögskolan AB i Västerås.

På Utbildningscentrum finns ett klassrum för de studerande med teknisk utrustning som visar föreläsningarna i realtid. På orten finns även administrativt och tekniskt stöd för de studerande. De studerande erbjuds även att delta i en utbildningsspecifik studiegrupp på utbildningscentrum i Gävle.

– Det här är en utmärkt lösning för att kunna erbjuda fler möjligheten till att läsa en utbildning som arbetsmarknaden efterfrågar i berörda regioner. Många är intresserade av att läsa vidare men ser ibland av geografiska skäl inte en rimlig chans att söka. Genom att vi inleder ett samarbete med Utbildningscentrum öppnar vi upp för dem att söka en yrkeshögskoleutbildning med den här profilen, det tycker vi känns jätteroligt, säger Alina.

Första satellitorten

Det är första gången som Teknikhögskolan använder sig av en satellitort och Alina berättar att intresset för det här samarbetet kring logistikutbildningen har varit stort från båda aktörernas håll. Det beror mycket på att behovet av personer med spetskompetens inom logistik har ökat den senaste tiden och att arbetsmarknaden efterfrågar kunskapen på flera håll i landet.

– Fördelarna är att vi når ut till fler sökande, riktade mot en bransch som just nu efterfrågar den här specifika kompetensen, en bransch där det råder stor brist på transportlogistiker. Det är ett pilotprojekt och vi tycker det ska bli spännande att starta igång det här nya konceptet, och hoppas att kunna utveckla det för framtiden, avslutar Alina.

Publicerad: 2016-11-14

Västerås

Välkommen till oss i Västerås!

Vässa ditt CV inför LIA-perioden

CV-tips Academic work

Rätt CV, innehållsrikt personligt brev, en bra första kontakt med företaget – det är mycket att tänka på när det är dags att söka en LIA-plats och arbete efter sin yrkeshögskoleexamen. Plushögskolan AB i Göteborg bjöd därför in Academic Work till att hålla en gästföreläsning där de hjälper till att bena ut alla begrepp och ger tips om vilka som är de allra bästa metoderna för att hamna på rätt företag från start.

Det är snart dags för LIA (lärande i arbete) för många av våra studerande, en kurs som ingår i de allra flesta yrkeshögskoleutbildningar. Våra utbildningsledare är därför i skrivande stund i full gång med att förbereda för kommande LIA-samtal och en del av våra studerande har redan börjat fila på sina CVn. Ett par av den har till och med lagt ut lite trådar och hört sig för hur intresset ser ut att ta emot en LIA-studerande bland en handfull utvalda företag.

Ett starkt CV gör stor skillnad

Plushögskolan AB i Göteborg bjöd därför in Academic Work för en gästföreläsning för att ladda de studerande med tips och trix för att sticka ut i mängden med sitt CV och personliga brev.

”Företag är noggranna med att hitta rätt person för rätt plats, en person som helt enkelt brinner för företaget och tjänsten. Därför tycker vi det är viktigt att våra studerande får de rätta verktygen och en insyn i hur en rekrytering kan gå till, oavsett om det gäller LIA eller en anställning efter examen”, säger Tobias Hööst, utbildningsledare på Plushögskolan AB.

Rekrytering och praktik är en investering och det är därför viktigt att arbetsplatsen och företaget känns helt rätt för personen som söker både arbetsplats och LIA. Det är något som självklart ett CV ska spegla.

Academic Works topp 3 bästa ansökningstips:

  1. Skapa ett lättöverskådligt och strukturerat CV.
  2. Skriv ett personligt brev för varje tjänst/LIA-plats som du söker.
  3. Tänk på att alltid ge konkreta exempel för att styrka dina påståenden.

Publicerad: 2016-09-29

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Rekordhögt söktryck på utbildningar

Sista ansökningsdagen för höstens utbildningar 2016/2017 har passerat och vi kan konstatera att det har varit ett rekordhögt söktryck på ett par av våra utbildningar. Medicinsk sekreterare är en av våra mest populära utbildningar och vi har fått in ett stort antal ansökningar som vi nu bearbetar löpande inför antagningen.

Följande utbildningar är stängda för ansökan:

  • Redovisningsekonom i Linköping
  • Redovisningsekonom Göteborg
  • Ljud- och musikproducent i Varberg
  • Medicinsk sekreterare i Gävle
  • Medicinsk sekreterare i Göteborg

Nu pågår arbetet med intervjuer med de sökande inför antagningen. Ansökningsbeskedet till utbildningarna kommer att skickas ut till de sökande den 1 juni.

Publicerad: 2016-05-05

Utbildningsutbud

Utbildningsutbudet hos Plushögskolan AB (AH, VH, TH).