Plushögskolan AB jobbar ideellt för en dag

Många företag byter ut julklapparna mot att skänka pengar till välgörande ändamål. Men 2019 valde Plushögskolans varumärken Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan och Teknikhögskolan att istället skänka sitt engagemang och tid, till välgörande ändamål.

Istället för en traditionell julklapp brukar vi på Plushögskolan AB varje år stödja en välgörenhetsorganisation, genom våra yrkeshögskolor Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan och Teknikhögskolan. Och 2019 var givetvis inget undantag.

Initiativet kom från en av våra kollegor, och förslaget bestod av att alla som önskade inom organisationen, skulle få möjlighet att engagera sig i aktiviteter för att stödja välgörande organisationer, som volontär för en dag.

Projektet började i december och pågick fram till slutet av februari. Medarbetarna kunde under den tiden planera in ett tillfälle att tillsammans genomföra en aktivitet för välgörande ändamål.

– Att vi valde att skänka arbetstid istället för pengar har fallit väl ut. Vi har engagerade medarbetare och nu fick de möjlighet att arbeta med ett projekt som de brinner för. Samtidigt blir detta ett sätt att stärka teamkänslan eftersom många enheter väljer att volontärarbeta tillsammans, säger Per Häggman, utbildningsdirektör på Plushögskolan AB.

Ändamålen har varierat. Personalen i Linköping har sålt soppa för Stadsmissionen och en arbetsgrupp i Stockholm har serverat jullunch till hemlösa. I Västerås valde medarbetarna att anordna en gratisföreläsning i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner om hur man bemöter människor med trauma. Alla bidrag gick till Musikhjälpen. Ledningsgruppen bidrog till ett julfirande för 400 nyanlända personer, som volontärer för den ideella organisationen Nema Problema.

– Det här är ett sätt för oss att visa att vi bryr oss och ge tillbaka till samhället. Handling väger tyngre än ord. Nu gör vi något handfast och samtidigt har vi haft jätteroligt, säger Per Häggman.

Här kommer en kort sammanfattning av årets aktiviteter:

Om Plushögskolan AB

Plushögskolan AB har sedan 1996 bedrivit utbildning i samarbete med företag och organisationer. Idag erbjuder vi utbildning genom våra varumärken Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan och Teknikhögskolan.

Våra yrkeshögskolor

Plushögskolan AB bedriver utbildning under flera varumärken; Affärshögskolan, Teknikhögskolan och Vårdyrkeshögskolan. Läs mer om utbudet här.

10 tips för dig som läser på distans

Tips plugga på distans

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete så har vi samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Struktur och planering

– det är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd med resten av tiden.

Tips!
Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.

Plats att plugga på

Du kan sitta över hela världen och plugga men hemma är inte alltid det bästa stället. Risken för distraktion kan vara stor, testa att besök stadens bibliotek eller ett café med bra internetuppkoppling. Eller varför inte lyssna på en inspelad föreläsning på en långpromenad?

Tips!
Besök ett café som är studievänligt. Välj gärna ett som har studenterbjudande, då kan du unna dig en extra kopp kaffe samtidigt som du får möjlighet att sitta i lugn och ro dagtid då caféerna oftast inte är fulla.

Prioritera din tid

Ja, du kan arbeta under studierna, 1-2 arbetstillfällen i veckan brukar vara lagom för att klara av att läsa en utbildning på heltid.

Samarbeta i grupper

Bor du i samma stad som andra som läser samma utbildning? Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller ett par fasta tider varje månad. Har du ingen möjlighet till detta har vi även online-grupper för de som inte kan träffas fysiskt. Det kan spara mycket tid och energi i slutändan genom att hjälpas åt.

Schemalägg deadlines

Försök och håll dina schemalagda tider så gott det går, det är annars lätt att skjuta upp studierna = högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen.

Tips!
Sätt en fiktiv deadline någon dag tidigare, på så vis får du någon dag extra för att granska arbetet och kan slappna av och njuta av det bra arbete du har gjort!

Dela upp arbetet!

Ingår projektarbeten tillsammans med klasskamrater? Var tydliga och delegera arbetsuppgifter så att ni når målet tillsammans.

Tips!
Boka in avstämning med jämna mellanrum och tumma inte på tiderna. Lägg in tiderna i kalendern och ha ett gruppmöte i telefonen eller över någon av de nättjänster som finns för gruppsamtal.

Obligatoriska träffar

Boka in och kom på alla obligatoriska träffar, dess timmar är värdefulla för dig, dina klasskamrater och läraren.

Kom ihåg!
Det är inte bara en tid för ny kunskap utan även en chans för att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater.

Lär dig i vardagen

Implementera allt du lär dig på utbildningen i din vardag och på ditt dagliga jobb om det går.

Kom ihåg!
Ju mer du kan använda dina kunskaper i din vardag, desto lättare fastnar dem.

Lär på fler sätt

Se till att din inlärning sker på olika sätt: Läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig.

Tips!
Det är alltid roligare att varva arbetsmetoderna. Behöver du lära dig nya begrepp? Ta ett gäng post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp, på baksidan skriver du förklaringen.

Nu kan du förhöra dig själv eller teama upp med någon som förhör dig. Läs begreppet och försök förklara det på egen hand. Sedan kan du kika på facit på baksidan. De du kunde lägger du i en hög och de du behöver öva mer på hamnar i en annan. På så vis kan du gå igenom varje begrepp tills det sitter som berget.

Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet?

Passa på att plugga under tiden ditt barn sover, försök att synka lästiden med barnets sovschema. Det är olika för alla familjer, ibland är det inte riktigt så enkelt att man kan ta tiden då barnet sover till att läsa. Då finns föreläsningarna och hangoutsen inspelade. Det gör så att du kan komma ifatt senare under dagen genom att titta och lyssna igenom materialet.

Publicerad: 2017-09-10

Vässa ditt CV inför LIA-perioden

Rätt CV, innehållsrikt personligt brev, en bra första kontakt med företaget – det är mycket att tänka på när det är dags att söka en LIA-plats och arbete efter sin yrkeshögskoleexamen. Här kommer några bra tips!

Vässa ditt CV inför LIA-perioden

CV-tips Academic work

Rätt CV, innehållsrikt personligt brev, en bra första kontakt med företaget – det är mycket att tänka på när det är dags att söka en LIA-plats och arbete efter sin yrkeshögskoleexamen. Plushögskolan AB i Göteborg bjöd därför in Academic Work till att hålla en gästföreläsning där de hjälper till att bena ut alla begrepp och ger tips om vilka som är de allra bästa metoderna för att hamna på rätt företag från start.

Det är snart dags för LIA (lärande i arbete) för många av våra studerande, en kurs som ingår i de allra flesta yrkeshögskoleutbildningar. Våra utbildningsledare är därför i skrivande stund i full gång med att förbereda för kommande LIA-samtal och en del av våra studerande har redan börjat fila på sina CVn. Ett par av den har till och med lagt ut lite trådar och hört sig för hur intresset ser ut att ta emot en LIA-studerande bland en handfull utvalda företag.

Ett starkt CV gör stor skillnad

Plushögskolan AB i Göteborg bjöd därför in Academic Work för en gästföreläsning för att ladda de studerande med tips och trix för att sticka ut i mängden med sitt CV och personliga brev.

”Företag är noggranna med att hitta rätt person för rätt plats, en person som helt enkelt brinner för företaget och tjänsten. Därför tycker vi det är viktigt att våra studerande får de rätta verktygen och en insyn i hur en rekrytering kan gå till, oavsett om det gäller LIA eller en anställning efter examen”, säger Tobias Hööst, utbildningsledare på Plushögskolan AB.

Rekrytering och praktik är en investering och det är därför viktigt att arbetsplatsen och företaget känns helt rätt för personen som söker både arbetsplats och LIA. Det är något som självklart ett CV ska spegla.

Academic Works topp 3 bästa ansökningstips:

  1. Skapa ett lättöverskådligt och strukturerat CV.
  2. Skriv ett personligt brev för varje tjänst/LIA-plats som du söker.
  3. Tänk på att alltid ge konkreta exempel för att styrka dina påståenden.

Publicerad: 2016-09-29

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!